Home
U bent hier: HOMEInformatie : Beadmaking : Borosilicaat glas
Smit Tools Informatie | Beadmaking Informatie
Smit Tools Informatie | Contactgegevens
Smit Tools Informatie | Zoek op COE
Smit Tools Informatie | Zoek op Merk
Uitvinding van borosilicaat
Borosilicaat is een zogenoemd "hard" glas met een uitzettingscoëfficiënt van 33. Het werd eind 19de eeuw uitgevonden door de Duitse glasmaker Otto Schott (oprichter van Schott AG waar o.a. glasplaten van het merk Desag Artista en Imera worden geproduceerd) die het in 1893 begon te verkopen onder de naam "Duran". Een algemeen gebruikt synoniem is Pyrex, een vergelijkbaar materiaal dat echter pas jaren later, in 1915, werd ontwikkeld.
Otto Schott
Pyrex maatbeker
Toepassingen
Het meeste borosilicaat glas dat wordt gemaakt is helder (kleurloos), glad en niet poreus. Het wordt veel gebruikt voor laboratoriumglas omdat het sterk en hittebestendig is - eigenschappen die het ook ideaal maken voor bijvoorbeeld keukengerei als pannendeksels, schalen en kofie- en theepotten. En zelfs marihuanapijpen.
Eigenschappen
Een andere eigenschap van dit materiaal is de lage uitzettingscoëfficiënt (COE) van 33. Daardoor is het zeer geschikt voor zaken als telescoopspiegels en -lenzen. Borosilicaat wordt zelfs toegepast bij het verwerken van nucleairafval, waarbij het afval door middel vitrificatie in het glas wordt geïmmobiliseerd.
wongbong.com
Gekleurd Borosilicaat
Gekleurd borosilicaat werd in 1986 door het Amerikaanse bedrijf Northstar Glassworks op de markt gebracht. Het is niet erg gangbaar bij technieken als fusing, slumpen en dergelijke, maar wel bij beadmaking.
Smit Tools, Glass & Art
Smit Tools, Glass & Art heeft borosilicaat van twee fabrikanten in het assortiment. Het eerste is Boromax van Glass Alchemy, met talloze kleurschakeringen onderverdeeld in 9 categorieën: blauw, bruin, geel, groen, indigo, neutraal, oranje, rood en violet. Behalve glasstaven bieden wij ook boromax fritten aan.

Tot slot nog een paar weetjes...

Door de lage uitzettingscoëfficiënt kan borosilicaat er beter dan 'gewoon' glas tegen om herhaaldelijk te worden verwarmd.

Borosilicaat is minder gevoelig voor thermoshock (=het breken van glas als gevolg van snelle en ongelijke verhitting of verkoeling) dan andere soorten glas. Breekt het toch, dan gebeurt dat doorgaans in grote stukken.

Borosilicaat is pakweg 2.3 keer sterker dan normaal glas, wat het extra geschikt maakt voor drinkglazen en kunstwerken die in de buitenlucht staan.

Borosilicaat is ideaal voor sieraden omdat het ongevoelig is voor de corrosieve effecten van de natuurlijke vetzuren die op het menselijk lichaam zitten en 'alphahydroxy' zuren die in veel huidcrèmes en lotions worden gebruikt. Dat geldt ook voor water, zoutoplossingen, organische substanties, halogeen en alkali.
Hard vs Zacht glas
Boromax en Simax vallen met hun uitzettingscoëfficiënt (COE) van 33 in de categorie "hard" glas, in tegenstelling tot "zachte" glassoorten als Moretti, Lauscha en Bullseye. Het verschil zit onder meer in de smelttemperatuur, die bij borosilicaat een stuk hoger ligt.
Het andere merk is het Tsjechische Simax, waarvan wij een handvol blanke (heldere) staven voeren. In de kunstwereld krijgt Simax veel waardering vanwege de stabiliteit, de hoge kwaliteit, de iets langere bewerkingsduur en de lage kans op themoshock.

De verschillende soorten borosilicaat - Duran, Pyrex, Boromax, Kimax en Simax - zijn allemaal 'compatible' en kunnen dus samen worden gebruikt.

© JIPBbb Webdesign i.o.v. SmArt Glass Supplies