Home
U bent hier: HOMEInformatie : Beadmaking : Devitrificatie (ontglazing)
Smit Tools Informatie | Beadmaking Informatie
Smit Tools Informatie | Contactgegevens
Smit Tools Informatie | Zoek op COE
Smit Tools Informatie | Zoek op Merk
"Oorzaak"
Devitrificatie is de vorming van minieme kristallen op glasoppervlakten die na een bepaalde tijd en een bepaalde temperatuur in de oven ontstaan. Na de stook kan het glas er wazig uitzien, met een matte afwerking. Deze wazigheid ontstaat soms tijdens het stookproces net voordat het glas begint te smelten, wanneer het glas te lang is bloot gesteld aan temperaturen tussen de 787°C en 800°C. Het wordt meestal als een fout beschouwd, maar kan soms juist ook als een interessant effect worden gebruikt.
"Voorkomen"
Het ene glas is gevoeliger voor devitrificatie dan het andere. Glas van producenten als Bullseye, Uroboros en Spectrum is speciaal gemaakt om devitrificatie te voorkomen. U kant de kans erop verder verkleinen (vooral op floatglas) door vóór het stoken met een anti-devitrificatie spray een beschermlaagje op het glasoppervlak aan te brengen. (Laat het goed drogen!) Deze spray is verkrijgbaar onder verschillende namen, zoals Spray "A" of Super Spray.
Hoewel anti-devitrificatie sprays veel worden gebruikt, zijn sommige kunstenaars van mening dat het laagje dat de spray op het glasoppervlak achterlaat, na verloop van tijd verdwijnt. In plaats van een spray te gebruiken, zo menen zij, doet U er beter aan Uw stookschema zo aan te passen dat devitrificatie niet plaatsvindt.

Het is mogelijk om een gesmolten stuk glas dat devitrificatie vertoont met zo'n spray te bewerken en opnieuw te fusen. Of U kunt het matte oppervlak schuren met puimsteen, of heel licht zandstralen. Denk er wel aan dat deze laatste twee "behandelingen" het uiterlijk van Uw project beïnvloeden. Ga dus voorzichtig te werk.


Let op #1
Van Super Spray moet een iets dikkere laag worden aangebracht dan van Spray "A".

Let op #2
Op zwart glas moet een dikkere laag worden aangebracht dan op gekleurd glas.

© JIPBbb Webdesign i.o.v. SmArt Glass Supplies