Home
U bent hier: HOMEInformatie : Beadmaking : Dichroic glas
Smit Tools Informatie | Beadmaking Informatie
Smit Tools Informatie | Contactgegevens
Smit Tools Informatie | Zoek op COE
Smit Tools Informatie | Zoek op Merk
Wat is Dichroic Glas?
Dichroic betekent zoveel als 'twee kleuren'. Dit soort glas heeft de unieke eigenschap dat de doorlatende (transmissie) kleur compleet verschilt van de reflectieve kleur, oftewel de kleur die zichtbaar is wanneer licht op het glas weerkaatst. Bovendien veranderen de kleuren wanneer het vanuit een andere hoek wordt bekeken. Daarin is het te vergelijken met de vleugel van een libel of de veren van een kolibrie.

Het is glas waarop verschillende lagen van een coating zijn aangebracht door middel van een vacuümproces. Kwartskristallen en metaaloxiden als titanium en magnesium worden met een elektronenstraal in een vacuümkamer verdampt. De damp stijgt op en hecht zich dan aan het oppervlak van het glas in de vorm van een kristalstructuur. De kleuren die producent Colors by Sandberg (CBS) maakt bestaan soms uit wel 30 lagen die bij elkaar toch slechts een 35 miljoenste van een inch dik zijn. De coating die zo ontstaat heeft veel weg van edelsteen. De metaaloxiden die worden gebruikt zijn doorgaans helder, kleurloos. Het is de dikte van de lagen die de kleur bepaalt. Al het dichroic glas wordt dus gemaakt met exact dezelfde ingrediënten.

Dichroic glas werd waarschijnlijk voor het eerst gemaakt in 1880 door de Duitser Arthur Pfeiffer. In de jaren zestig van de vorige eeuw werd het verder ontwikkeld door de ruimtevaartindustrie die het gebruikt voor satellietspiegels en interferentiefilters. Sindsdien wordt het toegepast filmapparatuur, zonnebrillen, glasvezel en is het ook beschikbaar geworden voor (glas)kunstenaars.
De drie foto's tonen de verschillende kleuren van
één plaatjes Moretti Dichroic (GF 5511154).
Dichroic glas is verkrijgbaar in verscheidene patronen en texturen.
Kan dichroic glas veilig worden gebrand?
Colors by Sandberg beschrijft op zijn website dat het glas, of preciezer: de coating op het glas speciaal wordt gemaakt om geschikt te zijn voor technieken als glasblazen, -branden, fusing, slumping en beadmaking.

Er wordt wel beweert dat de dichroic laag bij hoge temperaturen zou verdampen. Dit is echter zeer zeker niet het geval bij dichroic glas van CBS, dat onder de meest extreme situaties zijn levendige kleur behoudt!
Schaal
(www.cgsglass.com)
Schaal
Hanger
(www.phatglassdesign)
Snijden & Slijpen
De speciale coating beïnvloedt op geen enkele manier de integriteit van het glas. Wel wordt aangeraden om dichroic glas langs de ongelaagde zijde te snijden. Dit levert een betere breuk op.

Het dichroic oppervlak is sterker dan het glas waarop het is aangebracht. De laatste laag is kwartskristal, wat bijna even sterk is als diamant. Maar juist omdat de gecombineerde lagen zo dun zijn, kunnen er toch krassen op ontstaan. Het gebruik van staalwol en dergelijke schuurmiddelen wordt dus afgeraden. Dat geldt in principe ook voor slijpen, waardoor schilfers van de laag kunnen loskomen. Zit er echter niks anders op, gebruik dan wel een heel fijne slijpkop.
Magische eigenschappen
(Gebaseerd op informatie van www.silviahartmann.com)
Sommige mensen geloven dat dichroic cabochons (met dichroic bewerkte glazen steentjes) magische eigenschappen hebben. Die zouden voortkomen uit de puurheid van het licht en het bereik van pure kleurenergie, die zorgen voor een krachtige emotionele en energetische reactie.

Zogenoemde energie magiërs kunnen de natuurlijke eigenschappen van een cabochon versterken en harmoniseren, en er zo een uitzendapparaat van makken. Dit zijn zeer unieke en kostbare objecten in de wereld van de magie.
De transmissie en reflectieve eigenschappen van dichroic glas kunnen zowel energie absorberen als uitstralen. Zodoende kan het menselijk lichaam erdoor gereinigd worden van ongewenste energie, maar kan het er ook door worden opgeladen wanneer extra energie nodig is voor complexe, subtiele en krachtige energetische gebeurtenissen.

Elke cabochon heeft een unieke combinatie van kleur en energieopname en -uitstraling. Zelfs als de kleuren/energieën verschuiven wanneer de kijkhoek verandert. Elke steen heeft zijn eigen 'muziek' van kleuren - "the dichroic song" - waarbij de iridiscentie staat voor de kadans, de variaties en harmonieën. Het is die muziek van elke unieke steen die een bepaald persoon roept.

© JIPBbb Webdesign i.o.v. SmArt Glass Supplies