Home
U bent hier: HOMEInformatie : Beadmaking : Millefiori
Smit Tools Informatie | Beadmaking Informatie
Smit Tools Informatie | Contactgegevens
Smit Tools Informatie | Zoek op COE
Smit Tools Informatie | Zoek op Merk
"Historie"
De term millefiori is een combinatie van de Italiaanse woorden "mille" (duizend) en "fiori" (bloemen). Apsley Pellatt was de eerste die het woord gebruikte. Dat deed hij in zijn boek "Curiosities of Glass Making: With Details of the Processes and Productions". In 1849 werd het als officieel woord in de Oxford Dictonary opgenomen. Voor die tijd werd gesproken over mozaïek kralen. Hoewel het vaak in verband wordt gebracht met Venetiaans glaswerk, werd de techniek toegepast ten tijde van het Romeinse Rijk en Alexander de Grote. Bij opgravingen in Ierland zijn restanten van glasstaven gevonden uit de 8de eeuw, vermoedelijk afkomstig uit Italië.

Meer recentelijk wordt de millefiori-techniek ook toepast op polymeerklei en andere materialen. Omdat dit soort klei gemakkelijk is te bewerken en niet verhit hoeft te worden, is het veel eenvoudiger hier millefioripatronen mee te maken dan met glas.
"Productieproces"
Onderdeel van de millefiori-techniek is de productie van glasstaven met veelkleurige patronen die alleen aan de uiteinden van de staven kunnen worden gezien. Deze staven (rosetta's) worden gemaakt door een aantal lagen glasstroken in een mal te stapelen - ofwel willekeurig, met een abstract patroon als gevolg, of op zo'n wijze dat de lagen een herkenbare patroon vormen. Vervolgens wordt het glas verhit, waarna aan de uiteinden wordt getrokken totdat de glasstaaf de gewenste dikte heeft.

De staven worden in dunne schijfjes geknipt die ofwel in heet glas worden gedrukt of daarmee worden omhuld. Millefiori kralen kunnen spaarzaam worden versierd met enkele schijfjes, of ze kunnen er helemaal door worden bedekt. Ofwel door schijfjes uit dezelfde glasstaaf of uit één of meer andere, met een verschillende motieven, op zo'n manier aangebracht dat de schijfjes iets uitsteken of dat het oppervlakte glad is.
(Afbeeldingen afkomstig van www.iltarlo.it)
(Afbeeldingen afkomstig vanwww.studiosoft.it)
(Afbeeldingen afkomstig van www.supplyjewelry.com)

© JIPBbb Webdesign i.o.v. SmArt Glass Supplies