Home
U bent hier: HOMEInformatie : Beadmaking : Uitzettingscoefficient (COE)
Smit Tools Informatie | Beadmaking Informatie
Smit Tools Informatie | Contactgegevens
Smit Tools Informatie | Zoek op COE
Smit Tools Informatie | Zoek op Merk
"Tested Compatible"
(Gebaseerd op een tekst van www.warmglass.com)
Wanneer glas wordt verhit, zet het uit. Koelt het vervolgens af, dan krimpt het weer. De verandering in dichtheid, die plaatsvindt op moleculair niveau, kan in een laboratorium worden gemeten. Een stukje glas van Bullseye van 2,5 cm zet bijvoorbeeld 0,00002286 cm uit per 1 graad temperatuursverhoging. Vertaald naar inches is dat 0,0000090 inch.

Deze waarde, die bekendstaat als de "coefficient of expansion" (COE), oftewel de uitzettingscoëfficiënt, wordt uitgedrukt in een heel getal. Het stukje Bullseye glas in het voorbeeld heeft dus een COE van 90. Voor Spectrum is dit 96 en voor glas van Moretti geldt een uitzettingscoëfficiënt van 104.

Deze verschillen in uitzetten en krimpen lijken misschien heel gering, maar zijn op moleculair niveau heel belangrijk. Een stuk Bullseye glas van 25,4 cm (10 inch) krimpt ongeveer 1 mm (0,046 inch) wanneer het van 510°C afkoelt naar kamertemperatuur. Een even groot stuk Spectrum glas krimpt daarentegen 1,2446 mm (0,049 inch). Dat is een verschil van 0,00762 mm (0,003 inch). Dat lijkt, wederom, misschien een verwaarloosbare hoeveelheid, maar dit verschil is voldoende om ervoor te zorgen dat glas van Bullseye en Spectrum niet kunnen worden versmolten.

Twee stukken/soorten glas met een verschillende COE worden incompatibel (onverenigbaar) genoemd. Ze kunnen niet worden samengesmolten en U doet er verstandig aan om ze apart in Uw werkplaats te bewaren, zodat restanten waarop de COE niet staat aangegeven, niet per ongeluk door elkaar raken.

Dit is vooral belangrijk omdat incompatible glas niet altijd met het oog is te herkennen. Soms lukt het om twee typen glas te fusen als het verschil in COE
heel klein is - bijvoorbeeld 90 en 91. Maar net zo goed lukt het soms zelfs niet om twee typen glas met dezelfde uitzettingscoëfficiënt samen te smelten. Dat komt omdat de laboratoriumtest die de COE bepaalt, gebeurt op een andere temperatuur dan waarop wordt gefused.

Er zijn eigenlijk maar twee manieren om erachter te komen of Uw glas wel compatibel is:

1) Gebruik glas dat door de fabrikant "Tested Compatible" is verklaard.
Enkele producenten van getest glas zijn Uroboros, Moretti, Bullseye en Spectrum. Van deze vier zijn de laatste twee het populairst, en Bullseye heeft het grootste aanbod, bestaande uit glasplaten, glasstaven in verschillende diktes en fritten in verschillende groftes.

In de lente 2000 lanceerde Spectrum in samenwerking met Uroboros onder de naam System96 een geteste glaslijn. Deze bevat glasplaten (waaronder iriserende), fritten, stringers, confetti's, billets en dichroics. Zoals de naam al suggereert heeft dit glas een uitzettingscoëfficiënt van 96, in tegenstelling tot de lijn van Bullseye dat een COE heeft van 90. Dit betekent dat de twee dus niet kunnen worden gecombineerd. Uroboros maakt ook een 90-lijn die wel compatibel is met Bullseye. Hoewel deze lijn niet zo uitgebreid is, bevat het wel enkele texturen en fritten in groftes die andere producenten niet aanbieden.

2) Voer zelf een compatibiliteitstest uit.
Effetre, een Italiaans bedrijf dat onder andere bekend is van Moretti-glas, produceert een lijn die veel wordt gebruikt voor beadmaking. Het meeste glas heeft een COE van 104, maar met name bij de wat meer ongebruikelijke kleurcombinaties wordt aangeraden om van tevoren zelf een test uit te voeren.

Zelf testen heeft zo z'n voordelen, met als belangrijkste dat U er doorgaans geld mee kunt besparen omdat fabrikanten extra rekenen voor getest glas.

© JIPBbb Webdesign i.o.v. SmArt Glass Supplies